Connector gaat open

De vroegere tunnelverbinding en de bijbehorende verticale verplaatsing met roltrappen en liften werden door vele passagiers als een ongemak ervaren. Om het comfort van de passagiers te verhogen besliste Brussels Airport om de tunnel te vervangen door een ruim en licht bovengronds verbindingsgebouw.

Het nieuwe gebouw werd officieel geopend op 24 maart 2015 in aanwezigheid van Koning Filip. Om 26 maart 2015 verwelkomde Connector de eerste passagiers.

Connector - een ontwerp van het bureau CTHM (Chapman Taylor – bureau Happold – MOSS) - laat de reizigers toe om van de check-in rechtstreeks door te wandelen naar de gate van hun vlucht in pier A (en vanaf 2016 ook in pier B) met een minimum aan verticale circulaties. Omgekeerd verzekert het gebouw de aankomende passagier een snelle en aantrekkelijke verbinding naar de bagagezaal en de uitgang. 

Het gebouw omvat een gecentraliseerd platform voor zowel toegangs-, beveiligings- en grenscontrole voor reizigers die vertrekken van Pier A (en later ook van Pier B). Dit verhoogt vooral vanaf 2016 in hoge mate de efficiëntie van het screeningproces, gezien de piektijden voor security in beide pieren complementair zijn. Daarnaast biedt Connector plaats aan een commerciële zone. 

De uitdaging van dit bouwproject lag hoog, gezien de werken plaatsvonden te midden van een operationele internationale luchthaven. Die moest permanent in gebruik blijven, zonder dat de werkzaamhedenen het comfort van de passagiers in de weg stonden. 

De officiële opening van het gebouw vond plaats op 24 maart 2015 in aanwezigheid van Koning Filip, eerste minister Charles Michel, mobiliteitsminister Jacqueline Galant en zo'n 500 andere genodigden. 

 

Een verslag van de eerste “werkdag” van Connector en reacties van passagiers krijgt u in onderstaand filmpje.